fbpx

Over Jan Willem & Triggerpoint Reset

Mijn naam is Jan Willem van Deutekom.

Ik heb jaren last gehad van lage rugklachten, spit, ischias, hernia, schouderklachten, tenniselleboog en huidklachten. Ik was steeds weer aan de beurt. In 2008 kreeg ik er ook een burn-out bij. Totdat ik de onderliggende oorzaak ging aanpakken, waardoor ik blijvend van mijn pijn verlost raakte. 

Via de Triggerpoint Reset Methode coach en behandel ik je blijvend van je pijn af. 

Nieuwsgierig? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Jan Willem

Meer over Jan Willem van Deutekom

Ik was ZZP'er met mijn eigen assurantiekantoor.

Ik had moeite met 'nee' zeggen en nam zorg van mijn klanten 24 uur per dag met mij mee; totdat mijn gezondheid mijn geen keus meer liet, ik kreeg een burn-out. 

Ik werd gedwongen om te stoppen met mijn werk, en besloot toen het roer om te gooien van assurantietussenpersoon naar sportmasseur. 

Als sportmasseur, gediplomeerd conditie- en hersteltrainer, volgens de Rehaboom, en als Kettlebell sport instructeur, heb ik in de afgelopen 10 jaar talloze patiënten medisch en sportmedisch mogen begeleiden, naar een versneld & optimaal herstel van (sport)blessures en/of langdurige pijnklachten. 

Deskundige Revalidatie


Deskundigheid

Deze ervaring, en de vele cursussen en opleidingen die ik heb gedaan, en nog steeds doe, op het gebied van revalidatie, effectieve behandeltechnieken, Anatomy Trains (fascia technieken), Body-Mind etc. hebben uiteindelijk geresulteerd in het succesvol toepassen van de Triggerpoint Reset Methode. 


Nieuwe technieken

Wat de behandeling die je krijgt anders maakt dan wat je tot nu toe gewend bent, is dat ik o.a. dankzij nieuwe technieken uit de Triggerpoint Reset Methode, spierknopen (triggerpoints) direct kan laten verdwijnen, zonder daarbij gebruik te hoeven te maken van stevige/pijnlijke massage en/of naalden (dry needling).


Er is meer mogelijk

Tijdens mijn werk bij de voetbalclub en bij de patiënten in mijn praktijk, heb ik gemerkt dat er veel meer mogelijk is dan wat de meeste mensen denken;

  • Veel 'chronische' pijnklachten kunnen gewoon blijvend worden opgelost
  • Behandelingen van de fysiotherapeut zijn vaak te kort en / of te eenzijdig
  • Revalidatie na een operatie of blessure kan veel sneller en effectiever worden !

Leven zonder ‘chronische’ rugpijn is dat mogelijk?

Rugpijn… kan je daar lang last van hebben?; hoor ik mensen zich vaak afvragen. Ikzelf heb er 30 jaar mee geworsteld, dus ja, je kan er lang last van hebben.

Wat toentertijd volgens de huisarts begon met ‘spit’ resulteerde in een jarenlange steeds weer
terugkerende rugpijn. En dan vooral ‘lage rugpijn’, soms meerdere keren per jaar die dan na een paar weken weer weg was. 

Het letterlijk ‘krom staan’ van de pijn waardoor ik geen houding wist te vinden die pijnvrij of minder pijnlijk was, zijn mij niet onbekend. Op zulke momenten was medicatie in de vorm van diclofenac en ibuprofen de enigste oplossing om de pijn iets te onderdrukken.

Er zijn in de loop der jaren allerlei diagnoses aan mijn symptomen gehangen zoals spit, verdraaide rug, vastzittend SI-gewricht, ischias, hernia L4/L5, zwakke rug en ongetrainde spieren. Leuk en aardig al die benamingen, wat kon ik daar mee? Helemaal niets. Ik hád pijn, écht pijn.

Heb ik dan nooit meer last van een pijnlijke rug? Héél af en toe voel ik iets, maar dat is voor mij het teken dat mijn lichaam mij iets wil vertellen. Vervolgens ga ik dan op onderzoek uit naar de reden van het pijnsignaal. En maak daarbij gebruik van de door mij aangeleerde methodes.

Ik ben in 2017 verder gaan kijken dan alleen de symptomen die aan de rugpijn gelabeld werden en ben op zoek gegaan naar de onderliggende oorzaken. Toen deze voor mij duidelijk werden, ben ik hiermee aan de slag gegaan. 

Wat er uiteindelijk in heeft resulteerde dat de steeds weer terugkerende rugpijn voorgoed voorbij was waardoor ik nu heel anders in het leven ben komen te staan.

Ik kan alle fysieke belasting weer aan kan, plezier in het leven weer terug heb, en veel meer energie heb om leuke dingen te doen.

“ Wat heb ik in de loop der jaren allemaal zelf geprobeerd om de rugpijn te overwinnen ? “

Iemand met steeds weer terugkerende rugpijn zal zich wel herkennen in wat er allemaal
mogelijk is om van je rugpijn af te komen. Wat er vaak gezegd wordt is dat je rust moet
nemen en pijnstillers “paracetamol, ibuprofen, spierverslappers zoals diclofenac of nog erger
zware pijn medicatie in de vorm van tramadol.

Helpt dit? ja en nee, RUST werkt averechts want doordat je je niet beweegt krijgen je spieren geen prikkel en wordt alles alleen maar zwakker, want als een spier niet hoeft te functioneren dan is dat voor je lichaam een teken dat daar ook geen / minder voedingstoffen naar toe hoeven, waardoor er atrofie van de spier optreed, je spiermassa zal minder worden met als gevolg minder kracht, souplesse en uithoudingsvermogen.

Het wil niet zeggen dat ik tegen rust en spierverslappers ben, want soms is er echt geen andere mogelijkheid en is de pijn en immobiliteit zo erg dat dit de enigste oplossing is op dat moment. Ik spreek helaas uit ervaring wanneer ik zeg dat het een zeer welkome oplossing is. Maar pijnstillende medicatie is en blijft natuurlijk niet goed voor je lichaam vooral wanneer je het gedurende langere periode achter elkaar gebruikt.

Welke therapieën ik zoal geprobeerd heb zijn de meest gangbare en voor iedereen wel
bekend nl. Fysiotherapie, Manuele therapie, Acupunctuur, Dry-needling, Medical Taping en
Massage.

Helpen deze therapieën ?

ja en neen, de ervaring die ik heb gehad bij al deze therapieën is dat het de pijn wel iets heeft doen verlichten maar dan heel geleidelijk en niet dat de pijn van het ene op het ander moment ineens weg was.

Na een paar weken en een x aantal behandelingen verder was ik dan weer pijnvrij, maar kwam dit door de therapie of door het zelf hersteld vermogen van mijn lichaam ?

Ook de klassieke opmerkingen: “zwakke rug” of “het zit bij ons in de familie” waardoor je gelaten over je rugpijn gaat nadenken is een methode om te herstellen.

Het (rugpijn ) hoort erbij en het zal ook altijd wel zo blijven, dus ik moet het maar accepteren dat ik om de zoveel weken of maanden behoorlijk veel last van mijn rug heb, zo niet letterlijk krom sta van de pijn. Is dit de oplossing ? 

Nee, pertinent niet want de pijn blijft aanwezig of gaat geleidelijk aan weg, maar keert vroeg of laat gegarandeerd weer terug.

Oefeningen: En dan mn. specifieke rug versterkende oefeningen, krachttraining, houding corrigerende oefeningen, ontspanningsoefeningen, het oprekken van je spieren dmv lenigheidsoefeningen. Wanneer ik dit allemaal zo opschrijf besef ik mij dat ik in afgelopen
decennia heel wat oefeningen heb gedaan. En dit deed voor zowel voor kortere als langere
periodes. Je zou denken:

“ Met als resultaat dat ik geen rugpijn meer had of heb gehad?

Nee, helaas dat niet. Ga het maar eens proberen om bepaalde oefeningen te doen terwijl je vreselijke rugpijn hebt, ik kan je vertellen dat je dat echt niet gaat lukken en natuurlijk is het doen van de diverse oefeningen goed voor mij geweest en nog steeds doe ik oefeningen, maar ik doe dit nu om mijn spieren en bewegelijkheid te onderhouden.

Uiteindelijk zie en bemerk je een bepaald patroon nl, je hebt iets wat zeurderige pijn onder in je rug of aan de bovenkant van je bil of ineens ga je door je rug zoals ze dat zo mooi zeggen.

Rugpijn - rust – medicatie – therapie – oefeningen - pijn - medicatie – oefeningen – therapie
– rust – rugpijn – oefeningen – rugpijn – therapie -oefeningen etc. etc.

Je komt in een vicieuze cirkel terecht waarbij de volgorde van handelingen niet van belang is en op een gegeven moment wordt de pijn minder, dit kan na een aantal dagen, weken of soms maanden het geval zijn, maar om de zoveel tijd heb je weer last van die vervelende RUGPIJN.

Totdat ik de Triggerpoint-Reset Methode ontdekte en ben gaan toepassen, dit nu 3 jaar (2017) geleden.

Ik heb mijn rugpijn cyclus vrij snel hebben kunnen doorbreken met als gevolg dat ik nu dus al 3 jaar lang geen rugpijn meer heb gehad, heel af en toe voel ik iets dat wil zeggen het zeurt iets.

Mijn lichaam wil me op dat moment iets vertellen, gelukkig heb ik nu de tools om direct met dit signaal aan het werk te gaan waardoor het zeurderige gevoel in mijn rug binnen een dag ook weer weg is.

Wat is voor mij de definitieve oplossing geweest om van mijn steeds weer terugkerende rugpijn af te komen ?

Het moment dat ik definitief af kon rekenen met mijn rugpijn begon in september 2017 met als gevolg dat in na ruim 30 jaar geen last meer heb gehad van mijn steeds weer terugkerende lage rugpijn. Wat het voor mij betekend dat ik geen rugpijn meer heb is dat ik nu fysiek alles kan doen wat ik voor mogelijk acht.

Ik ervaarde nogal wat beperkingen in de jaren dat ik pijn had en het rare is dat ikzelf degene was die mijzelf deze beperkingen ging opleggen, bepaalde bewegingen en activiteiten ging vermijden, want stel dat “het in mijn rug zou schieten” en dan mn. wanneer ik al iets begon te voelen onder in mijn rug zoals een zeurend gevoel, steken of stijfheid. 

Wat ging ik dan op zulke momenten vermijden: zwaar tillen ‘not done’, met iets zwaars in mijn armen een rotatie maken ‘not done’, heel lang op mijn knieën in de tuin werken ‘not done’ , lange autoritten achter elkaar ‘not done’, plotselinge onverwachte bewegingen ‘not done’ , onderuitgezakt op een stoel en/of bank zitten ‘not done’, een hele dag rondhangen in een stad, pretpark, dierentuin ‘not done’, sporten en dan vooral hardlopen en krachttraining ‘not done’. 

Dat het mijn leven bewust of onbewust beheerste is mij nu wel duidelijk geworden. Heb ik dan 30 jaar lang continue rugpijn gehad ?

Ja en nee, ik heb geen jaar gehad dat het niet een keer mis was met mijn rug en soms was dat voor een langere periode van maanden achter elkaar en soms kortere periodes maar dan meerdere malen per jaar dat het mis ging. Het varieerde van zeurende pijn tot spit, hernia en ischiaspijn.

MAAR IK LEEF AL 3 JAAR ZONDER DIE STEEDS WEER TERUGKERENDE RUGPIJN en
wanneer je het bovenstaande leest zul je wel denken HOE KAN DAT DAN ??

Dat zal ik je vertellen, als gediplomeerd sportmasseur, conditie- hersteltrainer en Kettlebell instructeur kwam ik in aanraking met de Triggerpoint Reset Methode van Tim van Orsouw en ben een masterclass gaan volgen waarbij ook aandacht werd besteed aan de onderliggende oorzaken van chronische pijnen.

Dit was voor mij een eyeopener wat in al mijn andere opleidingen was daar nooit aandacht aan besteed en ging het alleen maar om symptoombestrijding, net zoals de huidige medische wetenschap vandaag de dag voor het overgrote deel eigenlijk nog steeds denkt en handelt. Je zult je afvragen wat die onderliggende oorzaak bij mij dan wel niet was of waren ?

Wat is de meest voorkomende oorzaak van chronische pijn in ons lichaam ??

~ het ( onbewust ) onderdrukken van emoties ~

Geloof het of niet, maar de meest voorkomende oorzaak van zo'n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties.

Er zijn een heleboel verschillende emoties maar de boosdoeners hierin zijn met name de sociaal niet geaccepteerde emoties zoals , boosheid, woede, verdriet, angst, schuld en schaamte . 

Je lijf is in staat om pijn als 'afleidingsstrategie' te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen. Het lijf creëert dan fysiologische veranderingen, aangestuurd door een (onbewust) psychologische component.

Stond ik daar dan niet sceptisch tegenover?

Want ik had toch echt last van rugpijn maar ook ander ongemakken zoals frozenshoulder, tennis- en golfelleboog, psoriasis, brandend maagzuur, slijmbeursontsteking aan mijn knieën. 

Ik vond het wel de moeite waard om op deze manier te gaan denken en handelen en merkte al vrij snel verbetering. Het gevolg is dat ik in de afgelopen 3 jaar bijna alles wat er te lezen valt over deze aandoening TMS (Tension Myositis Syndrome ook wel BMS (Body Mind Syndrome) genaamd ben gaan lezen of bekijken en vooral gaan bestuderen.

Ik heb mij diverse technieken eigen gemaakt waardoor ik nu ZONDER PIJN door het leven mag gaan. En één van de mooiste bijkomstigheden van dit alles is dat ik nu met succes ander mensen welke last hebben van chronische pijnen help en heb kunnen helpen waardoor ook zij een pijnvrij leven kunnen leven.

Heb ik dan nooit meer last van enig fysiek ongemak of pijn ?

Zo goed als niet en wanneer ik nu wat voel dan is het voor mij gelijk een teken dat mijn lichaam mij iets wil vertellen, waardoor ik direct mijn denkbeeldige gereedschapskist open en de tools gebruik om te zorgen dat het ongemak ophoudt.

Nieuwsgierig?

Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

>