fbpx

Hoofdpijn? 7 Oorzaken, Symptomen En Oplossingen

Hoofdpijn wie kent het niet?

Ik denk dat iedereen wel eens een keer last van hoofdpijn heeft gehad...

... en dan praat ik niet over de hoofdpijn die je hebt wanneer je een keertje te veel alcohol tot je hebt genomen...

... de hoofdpijn die daarbij kan ontstaan is het gevolg van een verlaagde vloeistofdruk in de hersenen of wel gezegd een gevolg van uitdroging.

Waar ik het in deze blog over wil hebben zijn een aantal andere vormen van hoofdpijn die heel vaak voorkomen, veel meer dan we denken.

Laten we beginnen ...

Liever direct een gratis 1-op-1 adviesgesprek? Klik hier.

More...

Oorzaken, symptomen en oplossingen voor hoofdpijn

Soorten hoofdpijn

Het is een big issue want wanneer je googelt op het woord “hoofdpijn” dan krijg je al 2.740.000 hits , en is er op dit woord de afgelopen maand al 18.000 keer gezocht.

Dat wil wel wat zeggen toch?

Er zijn vele soorten van hoofdpijn nl. Spanningshoofdpijn, Migraine, Clusterhoofdpijn, Chronische hoofdpijn en Cervicogene hoofdpijn.

De pijn kan zich op verschillende locaties van het hoofd voordoen: voorhoofd, achter de ogen, ter hoogte van één van beide slapen van het hoofd, zijkanten, achterhoofd of aan de achterzijde van het hoofd net onder de schedelrand.

Wat is hoofdpijn?

De beleving van de pijn verschilt van persoon tot persoon en komt in vele variaties voor.

De pijn kan zich uiten in drukkende pijn, bonkende pijn, doffe zeurende pijn, scherp stekende pijn achter de ogen, of de pijn voelt als een knellend band om het hoofd.

De pijn kan aan één kant van het hoofd zitten, maar ook aan beide zijden tegelijk.

Aanvallen van pijnscheuten kunnen zich voordoen welke een aantal seconden aanhouden, maar deze kunnen ook een bepaalde achtereenvolgende langere periode (clusters) aanhouden.

Oorzaken hoofdpijn

Er is niet 1 bepaalde oorzaak op te noemen als dé OORZAAK voor het ontstaan van hoofdpijn;

meestal is het een combinatie van factoren dat uiteindelijk resulteert in hoofdpijn en wat verschilt per persoon.

De meest voorkomende en bekendste oorzaken van hoofdpijn zijn:

 1. 1
  Stress / spanning, maar ook ontspanning van stress zoals weekend of het begin van de vakantie
 2. 2
  Plotselinge hevige emoties
 3. 3
  Te weinig slaap / oververmoeidheid
 4. 4
  Voeding, maar ook te weinig voeding
 5. 5
  Cafeïne, maar ook gebrek aan cafeïne
 6. 6
  Hormoon schommeling
 7. 7
  Verkoudheid, koorts, griep

Overige oorzaken van hoofdpijn

Andere oorzaken kunnen zijn:

... medicijngebruik, te veel pijnstillende medicatie, depressie, alcohol, uitdroging, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking, slecht gebit...

... andere medische aandoeningen, slecht zien, overgevoelig voor prikkels van geluid / licht / snelle bewegingen / geuren, overbelasting schouder- en of nekspieren, verkeerde houding, roken, slechte ventilatie.

Hoofdpijn kan worden ingedeeld in de onderstaande categorieën :

Wat is spanningshoofdpijn, symptomen en oorzaken

Spanningshoofdpijn: Een betere benaming voor is spannings-achtige hoofdpijn.

Kenmerkend voor deze vorm van hoofdpijn is de drukkende pijn...

... het gevoel van een knellend band om het hoofd of een zeurende pijn...

... waarbij de nek en schouders vaak verkrampt zijn (triggerpoints).

Wat is migraine, symptomen en oorzaken

Migraine: Komt in voor de vorm van aanvallen en hoofdpijn is één van de symptomen. Een aanval kan zowel kort, dwz. enkele uren duren, tot enkele dagen.

Kenmerkend voor migraine is dat het uit een aantal fasen bestaat. Het begint er meestal mee dat bepaalde signalen van het lichaam kunnen duiden op een aanval die er aan gaat komen.

Bijvoorbeeld het ervaren van lichtflitsen in je ogen, dubbel zien, lichte steken in het hoofd. 

Voorafgaand aan de erge hoofdpijn kan een korte periode van neurologische verstoring optreden, hierdoor kan het zicht verstoord zijn, de handen of vingers kunnen gaan tintelen, maar er kan ook krachtverlies of een spraakstoornis optreden.

Uiteindelijk vindt dan die bonzende / kloppende hoofdpijn meestal aan één zijde van het hoofd plaats die vaak gepaard gaat met symptomen van misselijkheid / braken, overgevoeligheid voor prikkels van licht / geluid / geur. Wanneer de hoofdpijn afneemt, valt men meestal in een diepe slaap. Het herstellen kan een dag tot meerdere dagen duren.

Wat is clusterhoofdpijn, symptomen en oorzaken

Clusterhoofdpijn: Komt niet zo heel vaak voor maar is wel een zeer heftige vorm van hoofdpijn en manifesteert zich in de vorm van aanvallen, ook wel clusters genoemd.

De clusters kunnen zich dagelijks, enkele dagen, weken of maanden achter elkaar aanhouden.

Meestal zit de pijn zit aan één zijde van het hoofd.

Wat is cervicogene hoofdpijn, symptomen en oorzaken

Cervicogene hoofdpijn: Hierbij ontstaan de hoofdpijnklachten vanuit de nek, deze pijn wordt ook wel aangeduid als ‘referred pain’ (afgeleide pijn).

Deze vorm van hoofdpijn begint meestal in de nek als gevolg van een bepaalde druk in de nek of het schiet in een keer in de nek waardoor je je hoofd niet meer kunt draaien en lijkt of alles vast zit.

Ook overbelasting van de schouder- en nekspieren kan meebepalend zijn voor deze hoofdpijn

Wat is chronische hoofdpijn, symptomen en oorzaken 

Chronische hoofdpijn: Wanneer je gedurende een periode van 3 maanden...

... 15 dagen of méér achter elkaar hoofdpijn hebt...

... dan spreken we van chronische hoofdpijn 

Cijfers en statistieken van hoofdpijn in Nederland

Laten we er cijfermatig migraine eens uitlichten.

Er lijden ongeveer 3 miljoen mensen aan migraine waarvan 279.900 mensen bekend zijn bij de huisarts (2019).

Alleen de zorgkosten van migraine bedragen in ons land al 37 miljoen euro (2017) en dan hebben we het helemaal nog niet over de verzuimkosten.

Op jaarbasis melden werknemers met migraineklachten zich gemiddeld 15 werkdagen ziek, wat inhoudt dat de verzuimkosten op jaarbasis 3,7 miljard euro bedragen.

Wanneer we een indeling in Nederland zouden maken naar welke soort hoofdpijn het meeste voorkomt, dan komt Spanningshoofdpijn het meeste voor nl. in ruim 75% van de gevallen, daarna Migraine met 20% gevolgd door Cervicogene hoofdpijn 4,5% en Clusterhoofdpijn komt het minst vaak voor nl. 0,5%

Hoe kom ik van mijn hoofdpijn af?

Om van je hoofdpijn af te komen wordt er vaak gebruik gemaakt van medicatie;

hetzij de standaard pijnstillende middelen zoals paracetamol en ibuprofen maar ook specifieke medicijnen en dan mn. tegen migraine aanvallen, wat natuurlijk niets anders dan symptoombestrijding, maar het is wel prettig dat deze mogelijkheid er is. 

Wanneer de hoofdpijn zich vaker voordoet of langer achter elkaar aanhoudt dan gaan we meestal wel actie ondernemen om uit te sluiten of er een medische aandoening achter schuil gaat en is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Mocht er geen sprake zijn van een medische aandoening dan is het verstandig om eens te gaan kijken of er specifiek aanwijsbare oorzaken zijn te vinden voor de steeds weer terugkerende hoofdpijn.

Dé bewezen effectieve methode om van je hoofdpijn af te komen

Om voorgoed van de hoofdpijn af te komen; of het nu Spanningshoofdpijn, Migraine, Clusterhoofdpijn, Cervicogene hoofdpijn of Chronische hoofdpijn is, dan is de Triggerpoint-Reset Methode is een bewezen effectieve methode.

Door middel van deze Methode worden zowel de Triggerpoints die dit veroorzaken opgeheven en je gaat met de onderliggende oorzaken aan de slag en niet onbelangrijk ga je ook werken aan je lichamelijke fitheid en een gezonde leefstijl.


Tags


You may also like

>