fbpx

Elleboogpijn? 5 Oorzaken, Symptomen En Oplossingen

Pijn aan je elleboog wat is dat nu eigenlijk, hoe ontstaat dat en wat kun je er aan doen om er weer vanaf te komen?

Dat zijn een 3-tal vragen die ik vaak krijg van mensen die met (chronische) pijnklachten aan de elleboog bij mij in de praktijk komen. 

De meeste mensen die ik onder behandeling heb voor deze aandoening worstelen vaak al voor een langere periode met pijn aan de elleboog en het wordt vaak zo hinderlijk dat het hun dagelijks functioneren ernstig beperkt. Ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking heeft last van elleboogpijn dat wil wel wat zeggen.

Afijn. Je wil van je elleboogpijn af en bent benieuwd naar de oorzaken, symptomen en oplossingen. Je leert er meer over in dit artikel.

Wil je liever direct een gratis 1-op-1 adviesgesprek? Klik dan hier.

More...

Wat is elleboogpijn?

We kunnen hierin onderscheid maken tussen 2 verschillende aandoeningen namelijk de tenniselleboog en de golfelleboog. 

Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Tenniselleboog (epicondylitis lateralis) pijn in aan de buitenzijde van de onderarm ter hoogte van de elleboog, dit is de meest voorkomende aandoening aan de elleboog.

Wat is er de oorzaak van dat je op deze lokale plekken in de onderarm pijn ervaart bij simpele handelingen, zoals het uitwringen van een doek of bij het met 1 hand boven je hoofd tillen van een voorwerp.

De medische wetenschap zegt hierover dat het een beschadiging is van de pees van de vinger-en polsextensoren. Extensoren hebben tot functie het strekken van de pols en vingers.

De plaats die het meest pijnlijk is bij deze aandoening bevindt zich ter hoogte van de laterale epicondyle, of wel gezegd dat is dat deel van het bot van de bovenarm (Humerus) welke je als knobbel voelt aan de buitenkant van je onderarm bij de elleboog.  Dit is de aanhechtingsplaats voor een aantal extensoren.

Symptomen tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Om bij jezelf na te gaan of je last hebt van een van de Tenniselleboog volgen hieronder een aantal symptomen die je misschien bij jezelf zult herkennen.

 • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog wanneer je drukt op de plek vlak bij de aanhechting van de pees.

 • Wanneer je drukt op het bot aan de buitenzijde van je elleboog dan doet dit pijn.

 • Het dragen van een gevulde emmer of een volle boodschappentas is pijnlijk.

 • Doek uitwringen is pijnlijk.

 • Het bovenhands pakken of terugzetten van iets zoals bijv. een volle voorraadbus of een zwaar boek doet pijn.

 • Hand dichtknijpen of iets bovenhands oppakken (pak melk) of de pols naar achteren buigen kan pijnlijk zijn.

 • Onderarm naar buiten draaien is pijnlijk.

 • Uitstraling naar de hand en/of bovenarm en schouder.

 • (knijp)Krachtverlies in de hand en onderarm.

 • Backhandbewegingen zijn pijnlijk.

Golfelleboog (epicondylitis medialis) 

Golfelleboog (epicondylitis medialis) pijn aan de binnenzijde van de onderarm ter hoogte van de elleboog, deze aandoening komt minder vaak voor maar is even zo pijnlijk als de tenniselleboog.

Hoe komt het dat je zoveel pijn ervaart op deze lokale plekken in de onderarm bij simpele handelingen zoals het vasthouden van een gevulde boodschappentas of een koffer. 

De medische wetenschap zegt dat het een beschadiging is van de pees van de vinger-en polsflexoren. Flexoren hebben tot functie het buigen van de pols en vingers. 

De plaats die het meest pijnlijk is bij deze aandoening bevindt zich ter hoogte van de mediale epicondyle, of wel gezegd dat is dat deel van het bot van de bovenarm (Humerus) welke je als knobbel voelt aan de binnenkant van je onderarm bij de elleboog.  Dit is de aanhechtingsplaats voor een aantal flexoren.

Symptomen golfelleboog (epicondylitis medialis)

De symptomen bij een Golfelleboog die je bij jezelf zult herkennen zijn bijna hetzelfde als bovenstaande van de Tenniselleboog alleen centreert de pijn zich aan de binnenzijde van de elleboog. De volgende extra verschijnselen zijn kenmerkend:  

 • Onderarm naar binnen draaien is pijnlijk.

 • Forehand bewegingen zijn pijnlijk

 • Pols naar voren bewegen veroorzaakt pijn.

Oké we hebben de symptomen zo juist besproken, maar waar komen deze symptomen dan vandaan ? Wat is de oorzaak van de pijn?  

Oorzaken elleboogpijn

Algemeen wordt aangenomen dat overbelasting de oorzaak is. Er wordt aangenomen dat er te veel korte repeterende bewegingen worden gemaakt met de hand/pols en onderarm waardoor er een irritatie ontstaat op het aanhechtingspunt van de pees op het bot.

Deze irritatie geeft een ontstekingsreactie waardoor je pijn ervaart op de aangedane plek op je onderarm bij de elleboog. Maar is dit ook werkelijk de oorzaak? Ik zie namelijk ook heel veel mensen bij mij in de praktijk met bovengenoemde elleboogpijnklachten die hun hand/pols en onderarm nauwelijks belasten en tóch pijn hebben.

Een directe oorzaak is dan ook meestal niet aan te wijzen en daarom is het belangrijk om naar de onderliggende oorzaak te kijken, want die is meestal wel aanwezig. 


Bewezen effectieve methode om van je elleboogpijn klachten af te komen

Door het toepassen van de Triggerpoint-reset methode ga ik samen met de client op zoek naar wat de werkelijke oorzaak zou kunnen zijn van de elleboogpijn en dit in combinatie met het uitschakelen van de pijnlijke Triggerpoints kan er al vrij snel verlichting van de pijn ontstaan.

Ik praat uit ervaring want ik heb aan beide ellebogen last gehad van zowel de Tenniselleboog als van de Golfelleboog wat ook chronische vormen aannam, maar ik ben hier weer helemaal van genezen en wordt totaal niet meer beperkt in al mijn lichamelijke activiteiten.  

Plan hieronder een gratis adviesgesprek als je wil dat ik je help.

Mogelijk ook interessant om eerst te lezen wat triggerpoint zijn of enkele ervaringsverhalen.


Tags


You may also like

>